top of page

Entrevista a Susana Sanahujes, coordinadora de 'Vacances en Pau'

  • Writer: Vacances en Pau
    Vacances en Pau
  • May 10, 2019
  • 9 min de lectura

Actualitzat: May 27, 2019

'És molt important per mi fer alguna cosa i no quedar-me de braços plegats davant les injustícies que vivim'

SARA BOSCH I ANA EGUREN



Hem entrevistat a Susanna Sanahujes la coordinadora de Vacances en Pau a Catalunya. Ens conta sobre l'estructura del projecte, com s'organitza, la importància històrica i cultural de Catalunya amb el Sàhara i aprofundim en els seus projectes Vacances en Pau i Caravana per la Pau.

Quina és l'estructura d'aquest projecte? Nosaltres tenim una estructura del projecte arreu de Catalunya. Estem organitzats pel que anomenem àrees que acostumen a dependre de les persones. Per exemple Hospitalet que és un municipi molt gran ja és una àrea, en canvi el Garraf que és una comarca sencera és una altra àrea. No va per comarques. Depèn del mida i la població. Per exemple hi ha zones de Lleida que ocupen més d'una comarca, i ja estem parlant d'una província depèn una mica del volum de nens que s'acostumen a acollir en aquella àrea, i del municipi i la població que hi ha. A Lleida hi ha un coordinador per l'àmbit Segrià, que acostumen a ser uns 15 nens, en aquest moment hi ha uns 3 coordinadors en el que ve a ser la província.


Fotografia de Susana Sanahujes extreta del PSC

L'organització com es va impulsar? Aquest és un projecte que es desenvolupa tal com està organitzat ara, amb els nens estan organitzats per famílies des dels anys 90. Abans els nens estaven en petits grups en cases de colònies. Suposo que la pregunta va dirigida a Catalunya amb el Sàhara. Hi ha una organització, però no és només una entitat que es dediqui a això sinó que hi ha moltes entitats que estan organitzades i coordinades per desenvolupar aquest projecte. Catalunya amb el Sàhara com a tal no és res, és una pàgina web que engloba de diferents maneres totes les activitats que estan relacionades i que es fan a Catalunya juntament amb el Sàhara, i molts municipis de Catalunya. Hi ha entitats que organitzen projectes que hi tenen relació. Aquestes entitats es relacionen i es coordinen en funció de les activitats, i de quines fan cadascú. Una de les activitats més important que organitzen aquestes entitats, és el projecte de Vacances en Pau, llavors no hi ha una entitat sola que organitza aquest projecte perquè són moltes. Sí que el titular del projecte és una entitat, que és Acció Solidària amb el Sàhara, però que no tindria cap sentit si no hi hagués entitats arreu de Catalunya. És el titular perquè per fer els papers s'hi necessita un titular però que no hi faria res sense la gran quantitat de municipis i projectes que hi ha arreu de Catalunya. Entenem que com és el nom de la pàgina web pot donar a confusions, ens passa bastant, t'ho puc assegurar.

El titular del projecte és una entitat, que és Acció Solidària amb el Sàhara, però que no tindria cap sentit si no hi hagués entitats arreu de Catalunya

Susana i diversos coordinadors de Vacances en Pau, imatge del diari de Tarragona

És difícil coordinar tantes entitats? El que ens passa, i això té un pes bastant positiu és que molts dels coordinadors fa molts anys que ho fan i ja ens coneixem de temps enrere. Pot ser que algun any ens canviïn dos dels coordinadors, però ja saps que amb aquests dos doncs potser has de tenir-hi una mica més de compte o potser t'aporten noves idees perquè el funcionament sigui més àgil... Tot és conèixer-se i arribar a parlar amb claredat les coses. Perquè una cosa són els coordinadors de les comarques totals que hi ha i l'altra els que quedem per organitzar els projectes. No és tan ampli el ventall de coordinadors que ens trobem. Ens fiquem d'acord, ja et dic, i a més n'hi ha molts de professionals, perquè les entitats ja tenen un recorregut de fa molt de temps i que treballem junts. Per tant no hi ha problema per aquesta part.


Com m'estaves explicant, aquesta entitat està formada per diferents projectes, hi ha algun altre projecte a destacar a part de Vacances en Pau?

Sí. Parlant en aquest moment dels projectes grossos en què es coordinin les diferents entitats, i que sapiguem que estan impulsats des de Catalunya hi ha aquest, Vacances en Pau, i la Caravana per la Pau. Vull aclarir que a més a més són dos projectes que no només es fan a Catalunya, encara que siguin impulsats des de Catalunya no ens confonguem, sinó que es fan per tota Espanya. El de Vacances en Pau és l'acolliment de nens sahrauís durant dos mesos a l'estiu per part de les famílies del país, no només de Catalunya. El de Caravana per la pau és que s'envien productes de primera necessitat als campaments. I s'envien dintre de vehicles que es compren i llavors marxen tots junts en un vaixell que porta com a destí els campaments.


Última Caravana per la Pau, imatge extreta de Catalunya amb el Sàhara

Quin és l'objectiu de Caravana per la Pau? Aquest moviment solidari pretén contribuir a reduir la creixent mancança de productes de primera necessitat, a causa de les importants retallades de l'ajuda humanitària per part d'organismes internacionals, que any rere any agreuja la situació precària de la població dels campaments. És una proposta oberta a tothom qui hi vulgui participar: institucions públiques, entitats, moviments cívics, casals, associacions veïnals, centres docents, partits polítics, sindicats, empreses, cooperatives, mitjans de comunicació... Al final com més siguem de més ajuda disposarem, i això sempre és rebut positivament.



Parlant una mica més sobre Caravana per la Pau, quina va ser l'última que va sortir de Catalunya? Doncs mira, l'última que va sortir d'aquí va ser gràcies a l'aportació de l'Ajuntament de Malgrat de Mar. Es va gestionar des de Malgrat de Mar amb el Sàhara i l'escola per la Pau amb el Sàhara. Aquesta unió va fer possible la compra d'un camió i una furgoneta que a part de carregar amb material esportiu, aliments bàsics, medicines, productes d'higiene personal, i fins i tot vam portar-hi cadires de rodes i material ortopèdic; també s'aprofiten tant el camió com la furgoneta i també es donen als campaments perquè puguin fer el transport quotidià de productes entre campaments. És una iniciativa molt útil, ja que no només es dóna productes bàsics de primera necessitat com poden ser els aliments, sinó productes amb un termini més ampli de durada, els quals encara no són suficients, però a poc a poc anem avançant.



Mapa de la localizació del vol

Farà dintre de poc gairebé un mes que vau estar l'organització junt amb les famílies que apadrinen en els campaments Sàhara. Com va anar aquesta experiència? Cada any s'organitzen aquests vols, enguany hem anat durant el mes d'abril, exactament en les vacances de setmana santa. Vam anar-hi 160 persones en diferents vols, ja que hi ha diferents delegacions de tot Catalunya que hi van. El primer vol va sortir el 12 d'abril i la tornada va ser el 21, va haver-hi un segon vol el 13 d'abril amb tornada el dia 23 i el últim vol va ser del 15 d'abril amb tornada a Espanya el 20 d'abril. Aquests vols per anar als Campaments a visitar els nens abans de l'acollida els organitza el Front Polisari, hi viatgen les famílies que volen conèixer els nens que apadrinaran a l'estiu, en el cas de les famílies que han apadrinat estius anteriors també hi poden anar, per tornar a veure els nens.

Anar a aquests campaments no és estrictament necessari, sinó que la mateixa família escull si vol anar o no, no totes les famílies tenen suficients recursos o disposen del temps necessari per fer aquest viatja. El més comú entre les famílies que apadrinen és anar després de fer l'apadrinament a l'estiu, quan aquestes ja coneixen els nens, així també poden conèixer la família del nen que apadrinen, el seu entorn, com viu, els seus costums allí. Cal destacar que en aquests vols no només viatgen famílies, sinó que també hi van delegacions a fer projectes, metges, diferents esplais o escoltes.



Per tant, aquest projecte, portar a les famílies als campaments del Sàhara ha de ser complicat, ja que sembla que és necessària molta organització per tal que tot surti bé. Com es fa des de l'organització per tal de coordinar i fer possible les sortides al Sàhara? Les famílies poden apuntar-se en aquests vols i participar-hi a través de la pàgina web de 'Catalunya amb el Sàhara'. En aquesta plataforma hi ha penjades unes fitxes que són les inscripcions als vols per anar als campaments del Sàhara com he mencionat abans. D'aquesta manera resulta senzill administrar i tenir un control de quantes famílies volen fer aquest viatge i des de la Delegació mesos abans es pot organitzar tot tenint en compte en nombre d'inscrits. Al cap i a la fi és seguir un procés que dura molts mesos, ja que hi ha molt a preparar però sempre de manera organitzada i és fonamental la cooperació entre els diferents membres de l'organització, a més que és important la comunicació amb les famílies. Sempre ens n'hem sortit, amb una planificació prèvia les coses són menys complicades.


Es pretén és que amb un lloc com és el Sàhara on a l'estiu es pot arribar i fins i tot superar els 50 graus de temperatura doncs poder treure els infants d'allà

El projecte de 'Vacances en pau' consisteix en l'apadrinament de nens dels campaments Sahrauís per part de les famílies Espanyoles, és un dels principals projectes de la Delegació. Com sorgeix aquest projecte? Aquest projecte es va impulsar fa molt de temps, de fet jo encara no hi participava en la Delegació, així que fa molts anys que es tira endavant. És cert que aquest projecte va néixer com una acció d'apadrinament molt petita, eren molt poques les famílies que decidien apadrinar, però aquest projecte ha anat creixent al llarg dels anys i innovant. La idea de 'Vacances en Pau', és un projecte que el que es pretén és que amb un lloc com és el Sàhara on a l'estiu es pot arribar i fins i tot superar els 50 graus de temperatura doncs poder treure els infants d'allà. Per això la Delegació va pensar que una bona manera de treure els nens d'aquella situació era que famílies d'aquí acullin aquests nens durant un període de 2 mesos perquè puguin tenir unes millors condicions.


De quina forma va creixent 'Vacances en Pau', utilitzeu algun tipus d'estratègia de difusió per arribar al màxim de gent possible? Cada cop són més les famílies que apadrinen a nens i nenes provinents del Sàhara. L'entitat s'organitza com creu millor que pot trobar més famílies interessades. Tenim la pàgina web, q


ue és una mitja de difusió fonamental, ja que allà es troba tota la informació necessària per conèixer l'organització i per poder contactar per tal d'iniciar el 'procés d'apadrinament. També tenim xarxes socials on es van publicant les diferents campanyes solidàries els esdeveniments que es van realitzant. Deixant de banda la difusió que fem a través de plataformes digitals, l'entitat fa xarrades als municipis per informar de les accions que fan, diferents membres de l'organització fan entrevistes a la ràdio, als diaris locals.

Totes les famílies que vulguin ho poden apadrinar o han de complir algun estàndard determinat? Pot acollir qui vulgui, però hi ha tot un procés a seguir, es fan moltes entrevistes a les famílies que volen acollir, sessions de grup amb les persones que porten el projecte en el territori i a partir d'aquí l'entitat decideix si aquesta família pot acollir o no.


En el cas dels nens que venen aquí a Espanya són de totes les edats o només poden venir quan són de certa edat? D'allà surten tots els nens que tenen entre 10 i 12 anys, i en el cas de 'Catalunya amb el Sàhara' acull a Catalunya a gairebé 450 nens. S'ha de considerar que a la resta d'Espanya també acullen nens i nenes Sahrauís, per tant son molts els nens que s'apadrinen, és per això que s'ha marcat una edat perquè puguin venir, per donar a tots els nens oportunitat durant dos estius de ser apadrinats. Per exemple a Andalusia van gairebé 1000 nens i nenes Sahrauís durant l'estiu, per sort són moltes les famílies disposades a acollir.

Fa 19 anys vaig acollir un nen a l'estiu provinent del Sàhara, des d'aleshores m'he implicat molt i crec que aquests nens no han d'estar en els camps de refugiats on estan

Teniu uns moviments i projectes actualment que s'estan desenvolupant amb molta força i èxit. Hi ha algun projecte que no s'ha pogut tirar endavant? Hi ha certs projectes que per falta de suport financer, que no els han donat la subvenció o per falta de suport social no s'han arribat a impulsar i s'han quedat pel camí. Totes les entitats solidàries o que treballen amb el Sàhara a Catalunya doncs normalment perden molts dels projectes més petits o individuals, quan depenen dels seus ajuntaments o altres entitats. Hi ha dificultats sobretot perquè no es disposa d'un capital privat, sinó que el model de finançament sempre és públic.

Per què esculls participar i que t'impulsa a treballar en aquest tipus de projectes? Fa 19 anys vaig acollir un nen a l'estiu provinent del Sàhara, des d'aleshores m'he implicat molt i crec que aquests nens no han d'estar en els camps de refugiats on estan. El Marroc no ha d'ocupar el Sàhara occidental sinó que ha de marxar d'allà. I tots aquests motius entre altres em van impulsar fa 19 anys a treballar en aquest tema i avui en dia encara continuo molt implicada. És molt important per mi fer alguna cosa i no quedar-me de braços plegats davant les injustícies que vivim actualment i fa anys.

Aquest projecte no es fa perquè sí, aquest projecte es fa perquè hi ha un camp de refugiats al Sàhara occidental on contínuament es violen els drets humans, qui hi viuen no poden estar amb les seves famílies a casa amb unes condicions sostenibles, per això aquest moviment és essencial. El projecte es fa amb un rerefons històric, a partir d'una situació d'injustícia persones com la Susana volen lluitar en contra d'aquesta situació que han de patir moltes persones, i qui sofreix més són els nens i les nenes. Per això aquesta entitat vol donar una oportunitat als infants sahrauís a tenir unes millors condicions i que aquesta situació que s'està vivint sigui favorable.


Altres enllaços d'interés:


 
 
 

Comments


  • Blanca Facebook Icono
  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de Instagram
bottom of page